W bieżącym roku szkolnym Liceum Ogólnokształcące w Czudcu obchodzi 70-lecie swego istnienia i w związku z tą rocznicą publikować będziemy różnorodne materiały przypominające jego historię. Opatrzone one będą wspólnym tytułem „Karta z jubileuszowego kalendarza” i tematycznym podtytułem. Jednocześnie zapraszamy wszystkich zainteresowanych na stronę szkolnego Facebooka: https://pl-pl.facebook.com/ZSCzudec.
22 listopada 1969 roku Liceum Ogólnokształcące w Czudcu zyskało decyzją Rady Pedagogicznej i Samorządu Uczniowskiego wybitnego patrona – Mikołaja Kopernika. 20 kwietnia 1985 roku z okazji jubileuszu 40-lecia liceum Komitet Rodzicielski ufundował sztandar szkoły z godłem narodowym i nazwą szkoły na stronie głównej, na drugiej stronie z podobizną genialnego astronoma. Z powodów „ustrojowych” sztandar poświęcony został w kościele pw. Trójcy Świętej w Czudcu dopiero w roku 1991, przez ówczesnego proboszcza ks. Piotra Szkolnickiego.
Sztandar towarzyszył szkole zawsze w czasie najbardziej doniosłych wydarzeń: świąt narodowych, uroczystości szkolnych i środowiskowych. Stał się częścią jej bogatej 70-letniej historii!
Więcej zdjęć : https://pl-pl.facebook.com/ZSCzudec.
26 listopada br. piętnaścioro uczniów z klas technikum żywienia wyjechało na wycieczkę dydaktyczną do Ustronia. Celem wycieczki było zapoznanie się z nowoczesnymi urządzeniami i sprzętem oraz zastosowaniem go w gastronomii.
Uczniowie po zwiedzeniu firmy RM GASTRO wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez znakomitego kucharza - pana Krzysztofa Gawlika.
Krzysztof Gawlik uzyskał prestiżowy tytuł Executive Chef na New York University of Technology. W swojej wędrówce kulinarnej poznał wiele rodzajów kuchni w świecie gastronomii. Pracował m.in.: - we włoskiej restauracji „Rottiseria” w Baassano Del Grapa, w kuchni żydowskiej „Arche Noach” w Wiedniu, był szefem kuchni i managerem w restauracjach: „Bożena B&B” w Nowym Jorku, w „Antipasti i Fandango” w Arizonie, „The Boardwallk” w Lake George.
W chwili obecnej oprócz oddawania się swojej pasji kucharskiej prowadzi szkolenia i prezentacje w zakresie obsługi pieców konwekcyjno-parowych oraz nowoczesnych technologii i urządzeń w gastronomii. Jest członkiem WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy, Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
Młodzież pod „okiem” światowej sławy kucharza przygotowała kilka potraw z wykorzystaniem wielu nowoczesnych urządzeń i zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych, np. mięso gotowane metodą Sous-vide (w próżni), purre z kasztanów, krewetki w sosie serowo-śmietanowym, rogaliki z ciasta francuskiego i kilka innych pyszności.
Po czterogodzinnych zmaganiach, pełni wrażeń i zapału do odkrywania tajników kulinarnych wróciliśmy do domu.
28 listopada Samorząd Uczniowski zorganizował w szkole tradycyjne Andrzejki. W błękitnej grocie można było poznać swoją przyszłość z kart kruczowłosej cyganki lub dzięki tajemniczej kuli, co „prawdę tylko mówi”. Wyjątkowi goście pojawiali się także na lekcjach, dzięki temu i panie profesorki mogły zaspokoić swoją ciekawość, jaki będzie nadchodzący 2015 rok. Śpieszymy pocieszyć wszystkie panny, którym los wskazał wybranka o imieniu Roch, Wincenty i Ambroży, że za rok będzie to pewno Wojciech, Paweł, Kuba …
5 grudnia odwiedził naszą szkołę poczciwy św. Mikołaj w towarzystwie uroczych śnieżynek i synka - Mikołajka. Szacowny starzec prosił o krótki wierszyk, piosenkę lub piękny uśmiech, w zamian rozdawał słodkości i dobre rady. Dla wszystkich, starszych i młodszych, miał miłe słowo, chętnie uczestniczył też w pamiątkowej sesji zdjęciowej.
Czy spotkamy się za rok ???
Święta Bożego Narodzenia są przez Polaków kochane szczególnie i uważane za najbardziej rodzinne. Samorząd Uczniowski wprowadził w szkole miły przedświąteczny nastrój, przygotowując ciekawy program artystyczny połączony z prezentacją najpiękniejszych stroików bożonarodzeniowych wykonanych przez młodzież.
Rozważania o bardzo współczesnej tematyce zagubienia człowieka w szumie medialnym, strofy wierszy znanych poetów, a nade wszystko cudowne melodie kolęd i pastorałek sprzyjały pogłębionej refleksji o cudzie narodzin Bożego Dziecięcia.
Życzenia pięknych świąt, które zbliżają ludzi i czynią ich życie radośniejszym, złożyły wszystkim obecnym pani dyrektor Marta Proksa i przewodnicząca Samorządu – Kasia Opalińska.
Więcej zdjęć na stronie szkolnego facebooka.