27 lutego odbył się w naszej szkole w ramach obchodów Dnia Języka Ojczystego konkurs popularyzujący znajomość zasad języka polskiego. W rywalizacji wzięło udział 17 uczniów z różnych klas. Uczestnicy konkursu zmagali się z licznymi zadaniami z zakresu ortografii i interpunkcji, składni, frazeologii, zapożyczeń z języków obcych, znajomości sentencji i przysłów.
Najbardziej wszechstronną wiedzą wykazały się uczennice liceum ogólnokształcącego, które zajęły pierwsze trzy miejsca:
Zwyciężczynie otrzymały z rąk pani dyrektor Marty Proksy i przewodniczącej Zespołu Przedmiotów Humanistycznych Elżbiety Pietruchy pamiątkowe dyplomy i atrakcyjne nagrody książkowe. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w poznawaniu „Ojczyzny-polszczyzny”.
14 marca uczniowie klasy II technikum budowlanego: Daniel Piątek i Krzysztof Stawarz wzięli udział w regionalnym Turnieju Budowlanym „Buduj z pasją” w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Sandomierzu. Organizatorem turnieju jest Krajowa Federacja Edukacji Zawodowej i Kultury Fizycznej „Budowlani”. Celem przedsięwzięcia jest podnoszenie poziomu wiedzy budowlanej, doskonalenie umiejętności praktycznych i kształtowanie umiejętności zawodowych, a także przygotowanie młodzieży do świadomego planowania edukacji i rozwoju zawodowego. Konkurs składał się z dwóch etapów – testu i etapu praktycznego.
Nasi uczniowie zajęli w ostatecznej klasyfikacji 6 miejsce. Zdobyte doświadczenia niewątpliwie zaowocują w przyszłości jeszcze lepszymi wynikami.
(oprac. Lidia Bytnar)
Podczas ostatniego spotkania rodziców z nauczycielami Zespołu Szkół w Czudcu uczniowie technikum zaprezentowali wiedzę i umiejętności nabyte w trakcie dotychczasowej realizacji projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”.
Młodzież przedstawiła przygotowaną przez siebie prezentację multimedialną, zawierającą krótkie opisy podjętych działań, m.in. udział w kursach dających dodatkowe kwalifikacje, zajęciach wyrównawczych oraz praktykach i płatnych stażach. Wymienione przedsięwzięcia były bogato ilustrowane materiałem zdjęciowym.
Ponadto rodzice mieli możliwość podziwiania swoich dzieci w czasie wykonywanej przez nich pracy w zakresie: kelnerstwa, baristy, carwingu oraz nowoczesnych technik malarskich i dekoracyjnych.
Zarówno uczniowie, jak i ich rodzice podkreślali wartość i znaczenie realizowanego w szkole projektu zwiększającego mobilność młodych ludzi na wymagającym rynku pracy.
18 marca w Zespole Szkół w Czudcu odbyło się spotkanie z przedstawicielem firmy GREINPLAST Janem Pilchem. Marka GREINPLAST jest znana i ceniona na polskim rynku już od 1997 roku. Firma funkcjonuje wyłącznie w oparciu o polski kapitał i cały czas dynamicznie się rozwija. To znany producent materiałów budowlanych, szeroko rozumianych jako chemia budowlana.
Podczas spotkania uczniowie technikum budowlanego mieli okazję poznać nowoczesne systemy dociepleń i zastosowanie tynków zewnętrznych. Ciekawie przeprowadzona prezentacja multimedialna spotkała się z żywym zainteresowaniem uczestników spotkania.
(oprac. Barbara Rusinek)
21 marca przyszli technicy budownictwa mieli okazję poznać najnowsze technologie budowlane podczas zwiedzania Targów Budownictwa w Rzeszowie.
Przedstawiciele różnorodnych firm prezentowali nowoczesne rozwiązania materiałowo- konstrukcyjne, które spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem uczniów i innych osób licznie odwiedzających targi.
19 marca br. uczniowie naszej szkoły: Alicja Pietrzyk (III TK) oraz Piotr Ziobro (II TŻ) wzięli udział w III Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym odbywającym się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Swoje umiejętności doskonalili wcześniej pod okiem nauczycielki zawodu mgr inż. Justyny Karnasiewicz. Konkurs został przeprowadzony w dwóch kategoriach: „Kreatywny Kucharz” i „Magiczny Stół”. Patronat Honorowy nad konkursem objął Prezydent Miasta Tarnobrzega Pan Norbert Mastalerz.
W konkursie „Kreatywny Kucharz” o tytuł mistrza walczyło 20 uczestników, którzy w trakcie kilkugodzinnego gotowania musieli przygotować dwie potrawy: przystawkę wegetariańską oraz danie główne z fileta indyka. Nasi młodzi kucharze zaproponowali indyka na szparagach w sosie żurawinowym (Ala) i cytrusowego fileta na szmaragdowej poświacie ze złocistymi kuleczkami (Piotr).
Profesjonalna i doświadczona Komisja w składzie: Pan Krzysztof Gawlik - Ekspert Kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach, Pan Marcin Polus - Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Mistrz Cukiernictwa Pan Wojciech Wilk, Pan Piotr Sabala – szef kuchni w „Dworze Dwikozy” oraz członkowie honorowi: Pan Prezydent Norbert Mastalerz i Pan Piotr Wałcerz wyłoniła zwycięzców i przyznała wyróżnienia.
Choć w tym roku nasi uczniowie nie znaleźli w gronie laureatów, są zadowoleni z możliwości konkurowania z najlepszymi i zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych.
(oprac. Lidia Bytnar)