Przygotowanie zawodowe

W miesiącach kwiecień -  maj 2013 roku w ramach projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” grupa uczniów przygotowując się do wyjazdu na miesięczny staż do Turyngii wzięła  udział w następujących kursach:

„Urządzenia i techniki stosowane w cateringu”- prowadzący Monika Tarczyńska Obrocka

Cel kursu:

  • -wyjaśnienie znaczenia „catering”, rodzaje, charakterystyka,
  • zapoznanie uczestników projektu z rodzajami urządzeń stosowanych  w cateringu, ich   budową, zasadą działania, zastosowanie,
  • obsługa urządzeń i sprzętu stosowanych w cateringu,
  • sposoby i techniki obsługi imprez okolicznościowych z zastosowaniem cateringu z użyciem poznanych urządzeń i sprzętu.

„Kurs gotowania” - prowadzący Justyna Karnasiewicz,  Agnieszka Rybak

Cel kursu:

  • przygotowanie przez uczestników projektu dwóch potraw kuchni regionalnej,
  • omówienie surowców i półproduktów niezbędnych do przygotowania wybranych potraw,
  • sporządzenie i omówienie dekorowania, porcjowania i ekspedycji wybranych potraw.

„Kontrola celna, kontrola sanitarno-epidemiologiczna, polisa ubezpieczeniowa”- prowadzący – Monika Tarczyńska – Obrocka

Cel szkolenia:

  • wyjaśnienie celu kontroli sanitarno - epidemiologicznej,
  • przypomnienie zasad HACCP w zakładach gastronomicznych, obowiązkowego posiadania aktualnych książeczek zdrowia,
  • wyjaśnienie sposobu korzystania z polisy ubezpieczeniowej, Europejskiej Karty Zdrowia,
  • kontrola celna.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg