Udział w konkursie "Na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz"

23 listopada 2012 roku odbył się w Zespole Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie VIII Międzyszkolny Konkurs "Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz".

W zmaganiach wzięło udział 19 adeptów sztuki kulinarnej z 10 szkół ponadgimnazjalnych, którzy mieli za zadanie wykonać przekąskę oraz danie główne. Tematem tegorocznego konkursu było: "Mięso z nutą wiśni i miodu".

W konkursie wystartowali uczniowie naszej szkoły: Dominika Kraska z klasy II technikum kucharz oraz Mateusz Ziobro z klasy III technikum kucharz. Swoje umiejętności doskonalili wcześniej pod okiem nauczycieli zawodu mgr inż. Agnieszki Machowskiej oraz mgr inż. Justyny Karnasiewicz.

Dominika przygotowała "Sakiewkę z niespodzianką oblaną sosem wiśniowym" oraz "Kurczaka w złocistej poświacie faszerowanego karmelizowanymi wiśniami", natomiast Mateusz wykonał "Schabik na zielonej trawce skąpany w dressingu musztardowo - ziołowym" oraz "Chrupiącego kurczaka z pikantnymi wiśniami w towarzystwie ravioli".

Po mistrzowsku przygotowane dania oceniało jury składające się z szefów kuchni małopolskich restauracji:

  • Wojciech Wołosowski (hotel "Sezam"),
  • Monika Golonka ("Willa Krzyśka"),
  • Bartosz Kwiatkowski (Restauracja "Paese"),
  • Leszek Kawa (Restauracja Myśliwska),
  • Wojciech Baran (Restauracja Myśliwska),
  • Marcin Płoskonka (Restauracja Justyna),
  • Marcin Socha (Folwark Stara Winiarnia)

Patronatem tegoroczny konkurs objęła Agencja Rynku Rolnego oddział terenowy w Krakowie.

Jury oceniało takie elementy jak: organizacja stanowiska pracy, BHP, czystość, wybór potrawy, technika jej wykonania, wygląd, kompozycja oraz czas i jakość pracy, a przede wszystkim jej wartość smakową (ocena organoleptyczna).

Uczniowie naszej szkoły stanęli na wysokości zadania. Każdy konkurs jest kolejnym etapem nauki w drodze do osiągnięcia sukcesu zawodowego, każdy uczestnik to wygrany, bo ma możliwość zdobywania kolejnych arkan w zawodzie kucharz. Rady udzielane młodym adeptom sztuki kulinarnej są bardzo cenne a umiejętność ich wykorzystania w dalszej nauce przyniesie pozytywne efekty.

ib_p280_1_1.jpgib_p280_1_2.jpgib_p280_1_3.jpgib_p280_1_4.jpgib_p280_1_5.jpgib_p280_1_6.jpg