Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technicy żywienia i usług gastronomicznych podobnie jak i inni „żywieniowcy” należą do grupy poszukiwanych pracowników w kraju i za granicą. Pracodawcy oprócz profesjonalnego przygotowania i posiadanych kwalifikacji zawodowych wysoko cenią kompetencje personalne i społeczne, jak choćby zaangażowanie w wykonywaną pracę. W pracy za granicą wymagane są dodatkowo umiejętności posługiwania się językiem obcym zawodowym. Osoby przedsiębiorcze mogą otworzyć własne zakłady gastronomiczne, w których będą zatrudniali innych.

Zadania zawodowe technika żywienia i usług gastronomicznych:

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w:

Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Powiązanie zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych z innymi zawodami

Podział zawodu na kwalifikacje umożliwia uczącemu się uzupełnianie kwalifikacji stosownie do potrzeb rynku pracy, własnych potrzeb i ambicji. Wspólne kwalifikacje mają zawody kształcone na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej i technikum.
W ZS Czudec w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych istnieje możliwość zdobycia kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów (zawód kucharz - na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej).

Dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie  technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent  otrzymuje po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg21.jpg22.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.