Leonardo da Vinci "Sztuka kulinarna na poziomie europejskim"

Od grudnia 2012 roku Zespół Szkół w Czudcu realizuje projekt Leonardo da Vinci "Sztuka kulinarna na poziomie europejskim". Bierze w nim udział 20 uczniów, kształcących się w zawodach: kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego.

W ramach realizacji projektu uczniowie przygotowując się do stażu w Niemczech odbyli:

Spotkania z dyrekcją i wychowawcami

Cel spotkań:

Przygotowanie językowe w formie 50 godzinnego kursu języka niemieckiego

Cel kursu:

Przygotowanie uczestników projektu do nawiązania kontaktu w j. niemiecki w różnych sytuacjach życia codziennego i zawodowego podczas przebiegu stażu w Niemczech, a w szczególności u pracodawcy, w sklepie, u lekarza itp.

Kurs „Urządzenia i techniki stosowane w cateringu”

Cel kursu:

Kurs gotowania

Cel kursu:

Szkolenie „Kontrola celna, kontrola sanitarno-epidemiologiczna, polisa ubezpieczeniowa”

Cel szkolenia:

Ponadto młodzież wyposażona została w niezbędne słowniki, rozmówki Polsko – Niemieckie, Niemiecko – Polskie, słowniki branżowe, koszulki polo, materiały biurowe, dzienniczki praktyki zawodowej, kieszonkowe 100 Euro, 20 Euro z przeznaczeniem na kartę telefoniczną, 50 Euro na Internet.

W ramach przygotowania również uczniowie odbyli wycieczkę dydaktyczną do firmy SANTOS (produkcja ciast, produkcja przetworów) i KROŚNIEŃSKIEJ HUTY SZKŁA.  

3 czerwca młodzież rozpoczęła staż w zakładach pracy (restauracjach – hotelach), które można obejrzeć na  stronach internetowych:

Głównymi założeniami odbywania stażu za granicą są:

Uczniowie podczas odbywania 4-tygodniowego stażu w niemieckich restauracjach, mają możliwość poznania zasad organizacji przyjęć okolicznościowych, bankietów, spotkań branżowych oraz przyrządzania specjałów na stoły okolicznościowe i bankietowe. Tam też poznają lokalne zwyczaje i obrzędy łączące się z oprawą gastronomiczną różnych form kulturalnego spędzania wolnego czasu w rejonach agroturystycznych. Współpraca z wieloma partnerami ze strony niemieckiej sprzyja indywidualizacji kształcenia i szkolenia uczniów. Stażyści zdobyte doświadczenia będą mogli wykorzystać u lokalnych pracodawców, zaś staż w Niemczech połączy zdobywanie umiejętności praktycznych z poszerzeniem ich komunikacji językowej w branży.

Zakończenie stażu odbędzie się 28 czerwca. Po powrocie uczestnicy projektu złożą raporty i rozpoczną przygotowywania do rozpowszechniania rezultatów osiągniętych podczas przebiegu stażu w środowisku lokalnym.

Zwieńczeniem projektu będą certyfikaty i Europejskie Paszporty Mobilności EUROPASS potwierdzające odbycie stażu zagranicznego i pozyskanie kompetencji zawodowo - językowych.