Regulamin rekrutacji

Regulamin rekrutacji do projektu Leonardo da Vinci
"Sztuka kulinarna na europejskim poziomie"

    1. W projekcie mogą wziąć udział uczniowie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik w zawodzie kucharz.
    2. Rekrutacja prowadzona będzie 21 listopada 2012 r. przez Zespół Rekrutacyjny w Zespole Szkół w Czudcu.
    3. W skład Zespołu Rekrutacyjnego wchodzą:
      • dyrektor ZS w Czudcu p. Marta Proksa
      • wicedyrektor do spraw kształcenia praktycznego p. Monika Tarczyńska - Obrocka
      • nauczyciele przedmiotów zawodowych p. Magdalena Farej, p. Joanna Moskwa
      • nauczyciel języka obcego p. Urszula Gurbisz
    4. Proces rekrutacji poprzedzony będzie informacją na tablicach ogłoszeń oraz stronie internetowej szkoły.
    5. Kandydat jest zobowiązany do:
      • pozytywnego zaliczenia testu językowego (w przypadku zdobycia przez kandydatów takiej samej ilości punktów z testu przewidziana jest rozmowa kwalifikacyjna z języka niemieckiego zawodowego),
      • dostarczenia wypełnionego formularza zgłoszeniowego do 21.11.2012 roku – do Magdaleny Farej.

Zasady przydzielania punktów przy rekrutacji.

Średnia ocen z przedmiotów zawodowych z poprzedniego roku:

      • do 2,9 – 0pkt
      • dd 3,0 do 3,5 – 5 pkt.
      • dd 3,6 do 3,9 – 10 pkt.
      • dd 4,0 do 4,5 – 20 pkt.
      • dd 4,6 do 5,0 – 30 pkt.
      • powyżej 5,0 – 40 pkt.

Ocena z zachowania z poprzedniego roku:

      • poniżej dobrej – 0 pkt
      • dobra – 10 pkt.
      • bardzo dobra – 20 pkt.
      • wzorowa – 30 pkt.

Znajomość języka niemieckiego - na podstawie testu:

      • Poniżej oceny dostatecznej – 0 pkt
      • Ocena dostateczna -5 pkt.
      • Ocena dobra – 10 pkt.
      • Ocena bardzo dobra - 20 pkt.
      • Ocena celująca – 30 pkt.

Szczególne osiągnięcia w zakresie przedmiotów zawodowych:

      • udział w olimpiadzie lub konkursie z przedmiotów zawodowych na szczeblu wojewódzkim, krajowym - 10 pkt.
      • tytuł finalisty lub laureata na szczeblu krajowym - 20 pkt.
    1. Kandydaci muszą zapoznać się z programem praktyk zawodowych i wszystkimi działaniami związanymi z realizacją projektu.
    2. Osoby zakwalifikowane podpisują umowę o odbycie praktyki oraz obligatoryjnie uczestniczą w przygotowaniu kulturowym, językowym i pedagogicznym.
    3. Rezygnacja uczestnika z udziału w projekcie:

Uczestnik ma prawo do rezygnacji z uczestnictwa w projekcie bez ponoszenia odpowiedzialności finansowej w przypadku gdy:

      • rezygnacja została zgłoszona na piśmie do Dyrektora Zespołu Szkół w Czudcu w terminie do 7 dni po zakończeniu procesu rekrutacyjnego bez podania przyczyny (w przypadku osób niepełnoletnich rezygnacja musi być podpisana przez rodzica/opiekuna prawnego),
      • rezygnacja następuje w przypadku ważnych powodów osobistych lub zdrowotnych w terminie do 7 dni od zaistnienia przyczyny powodującej konieczność rezygnacji. Rezygnacja musi być złożona na piśmie, do którego należy dołączyć zaświadczenie stosowne do sytuacji (np. zwolnienie lekarskie), w przypadku osób niepełnoletnich rezygnacja musi być podpisana przez rodzica/opiekuna prawnego.
    1. Osoby niezakwalifikowane do pierwszej 20 kandydatów w postępowaniu rekrutacyjnym utworzą listę rezerwową.

Nazwa zajęć:

      • Praktyka zawodowa dla uczniów technikum w ramach Projektu LDV „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim”.

Kryteria formalne:

Uczniowie technikum w Zespole Szkół w Czudcu:

      • złożenie poprawnie wypełnionego i kompletnego zestawu dokumentów zgłoszeniowych do udziału w zajęciach w ustalonych terminach rekrutacji.

Kryteria dopuszczające:

      • Uczniowie: technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik w zawodzie kucharz w Zespole Szkół w Czudcu.

Kryteria podstawowe:

      • średnia ocen końcoworocznych z przedmiotów zawodowych z poprzedniej klasy,
      • ocena końcoworoczna z języka niemieckiego z poprzedniej klasy,
      • ocena z zachowania z poprzedniej klasy,
      • pozytywna opinia wychowawcy, nauczyciela zawodu i języka obcego,
      • umiejętność posługiwania się językiem niemieckim w stopniu podstawowym (sprawdzona w formie pisemnej i ustnej przez nauczyciela języka niemieckiego.

Dodatkowe informacje:

    • realizacja miesięcznej praktyki będzie się odbywała w roku szkolnym 2012/2013 - 1 grupa 20 osobowa,
    • w przypadku liczby kandydatów przekraczającej limit 20 najlepszych osób zostanie utworzona lista rezerwowa,
    • uczniowie biorący udział w praktykach zobowiązani są do opisywania w języku niemieckim czynności wykonywanych podczas praktyki w dzienniczku praktyk,
    • uczniowie biorący udział w praktykach zobowiązani są do rozwiązywania zadań modułowych (w zespołach dwuosobowych),
    • w przypadku rezygnacji ucznia z praktyk na jego miejsce wskazuje się pierwszą
    • w kolejności osobę z listy rezerwowej, zakwalifikowaną do zastąpienia osoby rezygnującej.